Правителството одобри Доклад за младежта за 2021-2022 г. Правителството одобри Доклад

...
Правителството одобри Доклад за младежта за 2021-2022 г. Правителството одобри Доклад
Коментари Харесай

Ето какво реши Министерският съвет днес, 28 февруари

Правителството утвърди Доклад за младежта за 2021-2022 година

Правителството утвърди Доклад за младежта за 2021-2022 година Документът показва систематизирана информация за положението на младежта и регистрира подхванати ограничения и дейностите, ориентирани към младежите в страната, които са осъществени от виновните институции в осъществяване на държавната политика за младежта през 2021-2022 г. 
Целта на отчета е да се проследят характерните за младежите провокации, социално-икономическите действителности, методът на живот на младежите, както и техните настройки и полезности. Това дава опция за разграничение на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните политически решения във връзка с младежките политики. 
За задачите на отчета по самодейност на Министерството на младежта и спорта е осъществено и национално представително изследване измежду младите в страната на тематика „ Установяване на резултата от политиките за младежта върху младежите в страната “. Въпросите, заложени в изследването, следват главните тематики и цели на Националната тактика за младежта 2021-2030 година - възстановяване на междуинституционалната съгласуваност в региона на младежката политика и придобиване на опит и умения измежду младежите за приобщаване към полезностите на гражданското общество, науката, културата, изкуството, предприемачеството, здравословния метод на живот и спорта. 
Стратегическата визия на държавното управление е ориентирана към създаване и осъществяване на единна, поредна и устойчива младежка политика в България, учредена на многосекторния метод и съдействие и взаимното ръководство с младежите на национално, районно, регионално и общинско равнище.

Кабинетът утвърди защитни  елементи, употребявани в плана на новите български персонални документи

Правителството одобри Решение на Министерския съвет за одобряване на защитни детайли, употребявани в плана на новите български персонални документи вид „ карта “ и вид,,паспорт “. 
С приемане на Решението се цели реализиране развиването на образците на български персонални документи посредством повишение на равнището на защитеност на документите с потребление на материали, които дават отговор на най-високите стандарти за сигурност и качество, въвеждане на нови защитни характерности посредством използване на нови защитни детайли и технологии, и смяна на защитния графичен дизайн. 
Приемането на решението е обвързвано и с осъществяването на Програмата за ръководство на Република България през интервала юни 2023 година - декември 2024 година и по-конкретно мярката „ Полагане на старания за използване на промените в Закона за българските персонални документи, които плануват нарастване на периода на годност на паспортите - 10 години, посредством непрекъснат и градивен разговор с способените институции, в това число с Министерство на вътрешните работи, за обезпечаване на техническа опция. "

Националният алианс за обществена отговорност е приет за национално представителна организация за хора с увреждания

Правителството призна Сдружение с нестопанска цел „ Национален алианс за обществена отговорност “ (НАСО) за национално представителна организация за хора с увреждания за период от четири години. Организацията реализира действия в социална изгода и работи интензивно за общественото приобщаване на хората с увреждания в България. 
Основните й цели са да осъществя действия в поддръжка на хората с увреждания за възстановяване качеството им на живот посредством развиване на интензивно европейско, национално и локално партньорство, привличане, обосноваване и развиване на снабдители на обществени услуги, общини, неправителствени организации, екипи на обществени услуги, работодатели и др. 
Акцент в активността на НАСО е обезпечаване на национално и интернационално партньорство с локални и държавни управляващи и сливане на напъните на икономически и нестопански юридически лица, общини, общински и районни структури и организации за основаването и реализирането на обществено отговорно държание и политика в поддръжка на хората с увреждания за по-добро качество на живот.

Кабинетът предлага генерал-лейтенант Любчо Тодоров да бъде освободен от длъжността „ Съветник на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност “

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на декрет, с който да освободи генерал-лейтенант Любчо Тодоров от длъжността „ Съветник на висшия главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност “ и от военна работа, считано от 24.03.2024 година, заради навършване на пределната възраст за военна работа.

Приети са промени за установяване на органите и структурите, виновни за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност

Със свое разпореждане държавното управление одобри изменение на Постановление на Министерски съвет № 157 от 2022 година за установяване на органите и структурите, виновни за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност на Република България, и на техните съществени функционалности. 
С него се обезпечава сходство на поетите към този момент задължения с изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) сред Европейската комисия и Република България, утвърдено със закон, признат от Народното събрание на 21 декември 2023 г. 
Резултатите, които ще бъдат реализирани с приемането на изменението, са застраховане на правилото на положително финансово ръководство и ефикасен надзор на средствата, предоставени от Европейския съюз на страната ни по МВУ, като част от вложенията, посочени в Приложение № 1 към член 3, алинея 1, т. 3 от Постановление на Министерски съвет № 157/2022 година, ще отпаднат и ще се трансформират някои от виновните за осъществяването на вложенията.

С над 4,8 млн. лв. се финансира образованието в пет духовни учебни заведения

С 4 837 760 лева ще се финансират петте духовните учебни заведения в системата на предучилищното и учебното обучение, реши държавното управление. 
Духовното учебно заведение в Момчилград ще получи 1 408 528 лева, Духовното учебно заведение в Русе - 441 500 лева, Духовното учебно заведение „ Нювваб “ в Шумен - 870 579 лева, Софийската духовна семинария „ Св. Иван Рилски “ - 1 378 155 лева, а Пловдивската духовна семинария „ Св. Св. Кирил и Методий “ - 738 998 лева
Разпределението на средствата е въз основа на броя на учениците, на групите и паралелките, типа на просветителните институции и размерите на стандартите/нормативите за дете и възпитаник, за група и паралелка, за просветителна институция.

Министерският съвет утвърди в допълнение финансиране от 3 млн. лв. за нарастване на възнагражденията на университетския състав в Селскостопанската академия

Министерският съвет одобри разпореждане за одобрение на спомагателни прехвърляния в размер на 3 000 000 лева за Селскостопанската академия (ССА) за 2024 година посредством бюджета на Министерството на земеделието и храните. 
Целта е да се актуализира структурата на работната заплата на университетския състав в ССА, като се усилят началните размери на главната работната заплата на университетските длъжности, в сходство със Закона за развиване на университетския състав в Република България и Правилника за неговото използване в ССА. 
Това ще докара до повишение на научноизследователския и иновационен потенциал на ССА и по-добра интеграция на аграрната просвета към международната.

Министерският съвет одобри решение за погашение на 18 006 лева по две неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 18 006 лв., представляващи компенсации в осъществяване на две решения на Европейския съд по правата на индивида против България. Те са постановени в интервала 05.09.2023 година -28.10.2023 г. 
По делото „ Коилова и Бабулкова против България ", жалбоподателките повдигат недоволство по член 8 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи (право на ценене на персоналния и фамилния живот) заради това, че българските управляващи не признават подписания от тях брак в чужбина. Съдът смята, че установяването на нарушаване съставлява задоволително заслужено обезщетение за претърпените от жалбоподателките неимуществени вреди, а за разноски и разходи им присъжда 3000 евро. 
Делото „ Пенгезов против България " - жалбата е подадена от Веселин Пенгезов, арбитър в Софийския апелативен съд (САС) и негов административен началник в интервала 2009 година -2014 година Пред Европейски съд по правата на човека жалбоподателят повдига недоволство по член 6 от Конвенцията (право на обективен правосъден процес) по отношение на производството по неговото премахване от служба.  Съдът смята, че отстраняването на жалбоподателя от служба не е било съпроводено от съответни гаранции против корист и не е било обосновано с съответстващи и задоволителни учредения. Въпреки свободата на преценка, с която се употребяват националните управляващи в тази област, Съдът смята, че наложената на жалбоподателя мярка не е била пропорционална на преследваната законна цел в нарушаване на член 8 от Конвенцията. 
ЕСПЧ присъжда на жалбоподателя обезщетение за неимуществени вреди в размер на 4500 евро, както и 1626, 19 евро за разноски и разходи.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството утвърди основаване на възмездно право на пробутване на кабелна линия в имоти-публична държавна благосъстоятелност, предоставени за ръководство на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура ". Те се намират в с. Баница, община Враца. С решението става допустимо три икономически здания да бъдат свързани към електроразпределителната мрежа.
С друго решение кабинетът промени статута на част от парцел, възложен за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. Имотът съставлява постройка на територията на железопътна гара Курило, а статутът и се трансформира от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Министерският съвет реши тя да бъде отстранена от активите на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ заради неприятното и техническо положение.
Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) ръководството на осемнадесет парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Имотите се намират на територията на с. Волуяк, регион „ Връбница ", Столична община. Това ще разреши реализацията на обект с национално значение „ Модернизация на железопътна линия София - граница с Република Сърбия, сектор Волуяк - Петърч ".

Рашко Динков е назначен за почетно консулско длъжностно лице на Казахстан в България със седалище в град Благоевград

Министерският съвет на Република България реши да бъде оттеглено даденото единодушие Митко Солаков - български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Казахстан в Република България със седалище в гр. Благоевград и за разкриване на консулство на Република Казахстан в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Благоевград и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Пазарджик, Пловдив и Смолян. 
Със своето решение Правителството даде единодушие за разкриване на консулство на Република Казахстан в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в гр. Благоевград и консулски окръг, обхващащ територията на областите Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Перник и Смолян, и Рашко Динков - български жител, да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Казахстан в Република България със седалище в гр. Благоевград и консулски окръг, обхващащ територията на областите Благоевград, Пазарджик, Кюстендил, Перник и Смолян. 
Рашко Динков е началник на компании, свързани с планиране, създаване и употреба на хидроенергийни обекти, произвеждане и продажба на електрическа енергия, организация и строителство на здания, уреди и техническа инфраструктура и други. Като почетно консулско длъжностно лице се чака Динков да работи интензивно за поддържане и в допълнение насърчаване на отличните двустранни връзки сред Република България и Република Казахстан. 
Откриването на консулство на Република Казахстан в гр. Благоевград, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, ще способства за увеличение на опциите за съдействие сред двете страни в икономическата, културно-образователната, туристическата и други области от съвместен интерес.

Одобрена е позицията на България по дело пред съда на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията и даде единодушие Република България да взе участие по преюдициално дело С-80/23, Министерство на вътрешните работи, пред Съда на Европейския съюз (СЕС). 
Преюдициалното питане е отправено от Софийския градски съд и е обвързвано с друго към този момент прегледано от Съд на Европейския съюз преюдициално дело - С-205121, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност ". На процедура то има за цел да бъдат доизяснени изводите на Съд на Европейския съюз, изложени в решението му по дело С-205/21 от 26 януари 2023 г. 
Преюдициалното питане се отнася до националната правна уредба, която планува наложителна полицейска регистрация на лицата, които са обвинени за съзнателно закононарушение от общ темперамент, както и до регламентираната опция при отвод на лицето способените полицейски органи да могат да сезират съда с искане за наложително осъществяване на полицейската регистрация, и по-конкретно на дейностите по дактилоскопиране, правене на снимки и взимане на мостри за ДНК профил. 
В решението си по дело С-205/21 от 26 януари 2023 година от Съд на Европейския съюз е признато, че не е възможно систематичното събиране за задачите на полицейската регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент, без да е планувано обвързване за способените органи да ревизират и потвърдят, от една страна, че събирането на тези данни е безусловно належащо за постигането на съответните преследвани цели и въпреки това, че тези цели не могат да бъдат реализирани посредством ограничения, които засягат в по-малка степен правата и свободите на съответното лице. 
В рамките на плануваното от Съд на Европейския съюз за 20 март 2024 година правосъдно съвещание по делото държавното управление на Република България е приканено да отговори на следните въпроси: 
-    дали и вероятно в каква степен инспекцията на условието за „ безспорна нужда " от събирането на данните от страна на съда, сезиран с искане за наложително осъществяване на полицейската регистрация в случаите на отвод на привлеченото като обвинен лице да окаже подпомагане за събирането на данните, би могла да компенсира това, че способените органи нямат право на преценка дали да съберат тези данни, в това число когато съответното лице е дало единодушие за това;
-    - към кой миг би трябвало да се реализира правосъдният надзор за „ безспорната нужда " от събирането на данните в сходство с член 10 от Директива 2016/680, и по-конкретно дали би трябвало този правосъден надзор да се прави от самия съд, който е сезиран с настояването за наложително осъществяване на полицейската регистрация, или може да се прави на следващ стадий от процеса, също както правосъдният надзор във връзка с мярката за привличане на обвинен, представляваща правното съображение за събирането на данните. 
В плана на позиция е застъпено визията, че:  
-    е допустимо националното право да се пояснява в сходство с правото на Съюза, като вместо специфичното предписание на член 68, алинея 5, изр. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи националният съд приложи общите правила на Наказателно­процесуалния кодекс (НПК), които са относими във всички случаи, когато съдът дава авансово позволение за осъществяване на дейности по следствието, които накърняват персоналната сфера на физически лица;
-    проверката на условието за „ безспорна нужда " от събирането на данните от страна на националния съд, сезиран с искане за наложително осъществяване на полицейската регистрация в случаите на отвод на привлеченото като обвинен лице да окаже подпомагане за събирането на данните, би могла да компенсира това, че към сегашния миг способените органи нямат право на преценка дали да съберат тези данни, в това число когато съответното лице е дало единодушие за това;
-    съдебният надзор за „ безспорната нужда " от събирането на данните в сходство с член 10 от Директива 2016/680 следва да се прави от самия съд, който е сезиран с настояването за наложително осъществяване на полицейската регистрация.

Мобилността във висшето обучение е главната тематика на неофициалната среща на министрите на образованието на Европейски Съюз

Мобилността във висшето обучение е главната тематика на неофициалната среща на министрите на образованието на Европейски Съюз, която ще се организира на 29 февруари и 1 март 2024 година в Брюксел, Белгия. Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в спор на тематика „ Мобилност във висшето обучение: какъв е опитът на Вашата страна? Актуална обстановка и вероятност ". 
България ще подчертае значимостта на насърчаването на просветителната подвижност и ще уточни главните ограничения за реализиране на по-голяма интернационализация на висшето ни обучение. В страната ни се следи висок интерес от страна на висшите учебни заведения за присъединяване в Програма Еразъм+, а Националната ни организация регистрира растеж както на отпуснатото финансиране за бранш „ Висше обучение ", по този начин и на броя на финансираните подвижности - студентски и преподавателски. Според страната ни най-важните провокации са свързани с признаването на дипломи и интервали на образование. Позицията ни е, че е нужна продължителна и целенасочена работа сред страните членки за повишение на прозрачността, взаимното доверие и разширението на опциите за интернационална подвижност с просветителна цел.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позициите на Република България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи ", формат „ Вътрешни работи ", което ще се организира на 4 март 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия. 
Представените пред Министерския съвет за утвърждение позиции се отнасят до: Цялостно положение на Шенгенското пространство - Шенгенски барометър; Оценка на Регламента за Европейската организация за гранична и брегова охрана; Последиците от спора в Близкия Изток и нападателната война на Русия против Украйна за вътрешната сигурност на Европейски Съюз - тематика на работния обяд; Предотвратяване и битка със половото принуждение над деца - отчет за напредъка; Външно измерение на миграцията - продан на мнения; Борба с трафика на опиати и проведената престъпност: аспекти на сигурността.

Министерският съвет утвърди през днешния ден позициите на България за присъединяване в съвещанието на Съвет,,Правосъдие и вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ", част „ Правосъдие ", което ще се организира на 5 март 2024 година в Брюксел. 
Министрите на правораздаването ще обменят отзиви по предлагането за Директива на Европейския парламент и на Съвета за установяване на минимални правила за попречване на подпомагането на противозаконното влизане, пренос и престой в Съюза и за битка с него, както и за подмяна на Директива 2002/90/ЕО на Съвета и на Рамково решение 2002/946/ПВР на Съвета. 
По време на съвещанието министрите ще обсъдят аспектите на интернационалното съдействие на битката с трафика на опиати и проведената престъпност. 
В рамките на Съвета министрите също по този начин ще обменят отзиви по тематиката по отношение на гарантирането на устойчивостта на правосъдната система в битката с незаконните групи в правовата страна. Белгийското председателство инициира полемиката за отправяне на политическо обръщение. Устойчивостта на правосъдните системи е един от четирите стълба на годишния отчет на Европейската комисия по отношение на върховенството на правото. 
Ще бъдат разисквани и се чака да бъдат утвърдени Заключенията на Съвета по отношение на годишния отчет на Комисията по отношение на използването на Хартата: ефикасна правосъдна отбрана и достъп до правораздаване. 
В рамките на Съвет ПВР ще се организира и работен обяд, по време на който министрите ще обсъдят тематиката „ Агресивната война на Русия в Украйна: битка с безнаказаността ".

Оборудване на Пристанищен терминал Бургас-запад ще бъде отстранено поради отпаднала нужда

Правителството одобри отправеното от концесионера „ БМФ Порт Бургас " АД стимулирано предложение за изменение на Договора за даване на концесия върху Пристанищен терминал Бургас-запад. С решението активи обществена държавна благосъстоятелност се афишират за частна държавна благосъстоятелност и ще бъдат отстранени. 
В своите претекстове концесионерът показва, че активите са неизползваеми за осъществяването на пристанищни услуги. Изваждането им от употреба няма да попречва реализирането на предмета на концесията, заради съществуването на по-съвременно съоръжение с по-добри механически характерности.

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянно съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика ", част " Енергетика ", което ще се организира в Брюксел, Белгия, на 4 март 2024 г. 
По време на съвещанието се планува министрите да обменят отзиви за настоящото положение на сигурността на енергийните доставки и подготовката за идващия зимен сезон 2024 - 2025 година В рамките на срещата в Брюксел се чака енергийните министри да реализират политическо съглашение по предложение за Препоръка на Съвета за изменение на Регламент (ЕС) 2022/1369 по отношение на координираните ограничения за понижаване на търсенето на газ, показано на 27 февруари 2024 година Ще бъдат разисквани и въпроси, свързани с гъвкавостта като главен инструмент в енергийния преход. 
По време на съвещанието Европейската комисия ще осведоми за напредъка на страните членки при постигането на задачите за 2030 година в региона на климата и енергетиката. Министърът на енергетиката на Украйна, господин Герман Галушченко, ще показа енергийната обстановка в страната. Делегациите на Австрия, Чешката република, Унгария и Словакия ще извърнат внимание на въпроса за въздействието на таксата за индиферентност на съхранението на газ и нуждата от по-добра съгласуваност на европейско равнище.

Одобрено е изменение на държавното разпореждане за основаване на Национален съвет по предварителна защита на престъпността

Правителството утвърди Постановление за изменение на Постановление № 215 на Министерския съвет за основаване на Национален съвет по предварителна защита на престъпността. 
Националният съвет по предварителна защита на престъпността (НСПП) е основан с Постановление № 215 на Министерския съвет от 2012 година Колективният орган извършва функционалности по формулиране и осъществяване на политиката на Правителството по въпросите на предварителната защита на престъпността, провежда и управлява осъществяването на настоящата национална тактика, обезпечава съгласуваност в активността на държавните органи, локалното самоуправление, неправителствените и интернационалните организации на територията на страната. 
В една от написаните в Постановлението задания на НСПП е заложено задължението за внасяне на годишни проекти за осъществяване на настоящата Национална тактика за предварителна защита на престъпността. 
С предлаганата смяна се конкретизира, че Съветът приготвя годишните проекти за деяние към Стратегията за предварителна защита на престъпността, които министърът на вътрешните работи, в качеството му на ръководител на Съвета, внася за приемане от Министерския съвет. 
Предложените промени няма да окажат влияние върху държавния бюджет.

Министерският съвет утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България

Правителството утвърди проектозакон за промени в Закона за чужденците в Република България. Целта е синхронизиране на изискванията за влизане и престояване на непознати жители според признати документи на Европейски Съюз и Екологичен потенциал.
Разработеният проектодокумент цели облекчение на режима за престой и престояване ва жители от трети страни и обгръща както тези с висококвалифицирана трудова претовареност, по този начин и жители за сезонна претовареност. В ЗЧРБ е написана и процедура за даване на право за престояване у нас на чужденци „ специализанти ". 
Документът вкарва в националното законодателство типове съответстващи персонални документи, както и процедура по тяхното издаване, като в тази връзка са планувани и съответни промени в два закона - за българските персонални документи и за влизането, пребиваването и напускането на България на жителите. на Европейски Съюз и на членовете на техните фамилии. 
Уеднаквяват се условията по отношение на претендентите за непрекъснато престояване на чужденците в България, усъвършенства се процедурата по даване на право на дълготрайно престояване на вложители, като инспекцията на изискванията по инвестицията, на които следва да дават отговор, се разпорежда на Българската организация за вложения. Предвидени са и санкции за административни нарушавания на чужденци, които не са спазили настоящото законодателство, регламентиращо правото на престояване и работа у нас. Облекчава се и административната тежест на работодателите - с направените промени няма да се изисква в първичния комплект от документи за разрешаване на престояване да се показва доказателство за адрес на престояване на чужденеца. Това ще се случва едвам откакто той влезе на територията на страната.
Подобрена е и процедурата по взаимоотношение на способените държавни структури, ангажирани в процеса на издаване на съответните позволения. 
Въвеждат се и нови условия за разрешаване на престояване на учредения, свързани с показване на документи по отношение на годишен оборот за интервал от 2 години преди регистрацията на комерсиалното посланичество на задграничното комерсиално сдружение в България, като позволение на това съображение могат да получат до двама представители. 
Предвидена е опция органите на ГДГП да постановат насилствени административни ограничения по отношение на жители на страни членки на Европейски Съюз, каквато към сегашния миг липсва ва ЗВПНРБГЕСЧТС. Въведена е смяна ЗЧРБ в посока отпадане на опцията за даване на престояване на чужденци, искащи да правят активност с нестопанска цел.

Определена е таксата за регистриране в обществения указател на лицата, предоставящи услуги за виртуални активи

Министерският съвет одобри разпореждане за допълнение на Тарифа № 12 за таксите, които се събират в системата на Министерството на финансите по Закона за държавните такси. За регистриране в електронния обществен указател, воден от Националната организация за приходите (НАП), лицата, предоставящи услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите, и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи, ще заплащат такса в размер на 50 лева
Допълнението е обвързвано с промените в Закона за ограниченията против изпирането на пари от м. октомври 2023 година, с които се уголемява кръгът задължени лица. Целта е реализиране на по-високо равнище на сходство с Препоръка 15 на Групата за финансови дейности против изпирането на пари. Вписването във водения от Национална агенция за приходите указател става изискване за осъществяване по занимание на дейностите по член 4, т. 38 и 39 от ЗМИП. По този метод ще се увеличи прозрачността по повод активността на тези лица и ще сътвори опция за ефикасен надзор по използването на ограниченията против изпирането на пари и финансирането на тероризма.
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР